diumenge, 1 de setembre del 2019

COMUNICACIONS: EL TREN II



Per fi, continuem amb les comunicacions, amb el tren.

Al 1930 s'ignaugura la parada del aèri o baixador, el mateix any que l'aèri.
Està situada al PK 43.09 i tant sols tenia una via. L'any 1944 es va construir una segona via amb topera que es feia servir des de Barcelona fins l'aèri, però l'any 1990 es va eliminar ampliant una de les andanes i així afavorir la movilitat de les grans aglomeracions de gent que arriven des de l'aeri a esperar el tren. Actualment, una de les andanes (la petita) està fora de servei ja que el maquinista té poca visibilitat al tancament de portes perque el baixador està totalment en corva. A l'andana en servei s'accedeix pel pas subterrani que el creua.

Us deixo un enllaç on hi trobareu més detalls: [Centenario de los Ferrocarriles Catalanes (1919-2019)]
https://eltranvia48.blogspot.com/2019/07/centenario-de-los-ferrocarriles.html?fbclid=IwAR0IJTaYH1Ax9k3hlcd8tw7lCY5QZkMXlDg04x-aWA1Fm0mIqFytD19inXY


FOTOS:
- Planol extret de la "Col·lecció: Els Trens de Catalunya. Volum 6C, Els Ferrocarrils Catalans-IV. Carles Salmerón i Bosch, 1991."




- Fotos del 5.6.88 fetes pel @Lluís Rentero on es veuen les dues vies.






- Baixador tal i com es avui, fetes pel @Lluís Biosca al 2018.






- Esquema fet pel @Lluís Biosca.








dimarts, 4 de juny del 2019

COMUNICACIONS: EL TREN I

Pasarem a parlar de les comunicacions i començaré amb el tren.
Primer de tot, donar les gracies al Lluis Biosca per ajudar-me en la documentació i cedir-me algunes fotos.

ARRIVADA DEL TREN (1a part)

La linea actual dels FGC provée d'una fusió de tres lineas.

La 1ª creada, a mitjans del S. XIX, pel procès d'industrialització al llarg del Llobregat, anomenada “Ferrocarril económico de Manresa a Berga” o Tranvia.

La 2ª es va construir per comunicar les industries igualadines amb el reste del pais. Es va crear cap al 1892 i s'anomenava “Ferrocarril Central Catalán (Igualada a Martorell)”

La 3ª era una linea suburbana, inaugurada al 1912 i s'anomenava “Camino de Hierro del Nordeste de España” però de seguida es va fusionar amb l'anterior.

El 14.07.1919 es crea l’empresa “Compañía General de Ferrocarriles Catalanes”, creadora de la linea Martorell-Manresa, i que mica en mica s’aniria fusionant amb les altres, creant amb el temps l'actual linea.

La linea Manesa-Barcelona comença a fer parada a Monistrol de Montserrat al 1922.

Foto: Tren de la serie 5100, fa la seva entrada al baixador Montserrat Aeri, procedent de Manresa direcció Barcelona, 27/05/1984. Foto: Lluís Rentero.





dijous, 25 d’abril del 2019

Els Gomis i l'electricitat III

Abans de comprar la primera hidroèlectrica, CAME, al 1917 van cedir llum a la plaça de Capellades per un homenatge a uns dels abats de Monserrat, tal i com es veu reflexat en l'extracte de la "Revista Montserratina" d'octubre del 1917.
Per acavar el capitol de l'electricitat, podem dir que els Gomis, potser, van ser els primers en il.luminar Monistrol.



















     


dilluns, 1 d’abril del 2019

Els Gomis i l'electicitat II

Continuant amb el negoci de la llum, els Gomis aprofitaven els beneficis de les petites hidroelèctrique per invertir en les  grans que van anar construint. Al 1932 funden Explotaciones Hidroeléctricas, S.A. (EHSA) amb l'unificació de tres empreses seves. Construeixen la presa de  Castillonroy i l'acaven al 1944. Al 1935 presenten el projecte de la presa d'Oliana. Es comença a construir al 1945, quan es funda Fuerzas Hidroeléctricas del Segre, i acaba al 1956, però fins al 1959 no es inaugurada.
Al 1987, FECSA absorbeix el 100%  i els Gomis es converteixen en el principal accionista particular, però mai en nom propi, si com societat. Luis Gomis Parera representa a la familia en el consell d'administració de FECSA des de l'any 1984.
Com a curiositat os diré que durant molts anys he fet camping al costat del pantà d'Oliana... sense saber qui l'havia construit... el destí?

Les fotos son del pantà d'Oliana, en construcció i actual.


.
 





dimarts, 19 de febrer del 2019

Els Gomis i l'electricitat

Desprès d'un paron, torno a estar aquí per continuar amb la història de la nostra petita colònia.
Els Gomis van ser uns grans visionaris pels negocis. Al 1909, van veure que podien aprofitar el petit salt d'aigua que tenien per produir electricitat. Primer la van utilitzar per moure les seves màquines i de mica en mica, van començar a distribuir electricitat al Monastir de Montserrat, continuant per Monistrol. Poc després la van fer arrivar als pobles del voltant.
Veient que era el futur, van anar comprant petites electriques per anar engrandint-se. Al 1920 compren CAME (Compañia Anónima Manresana de Electricidad) que ja contava amb varies centrals hidroelèctriques i una central térmica a Manresa. Poc desprès funden FASA (Fuerza y Alumbrado, S.A), que tenia la seu social a la mateixa colònia. Amb aquesta ampliació, podien donar electicitat a més llocs, però de seguida es van quedar petits i van tenir que comprar energia a d'altres empreses. A mitjans de la decada dels anys 20, van adquirir varies empreses en funcionament de diverses localitzacions, sobre tot de la part alta i mitja del riu Segre i la Plana de Lleida, ampliant la seva zona de subministrament. Aprofitaven el grans desnivells que hi havia a la zona i poc deprès van construir dos centrals hidroelèctiques: la de Castillonroy i la d'Oliana.
Continuarà...